Продукти за ястието:
- 500 г кайма
- галета (да кажем, равностойно на 2 филии хляб)
- половин чаена чаша ориз
- брашно
- магданоз (половин китка)
- 1 глава кромид лук (настърган)
- 1 среден морков размер (нарязан на кубчета)
- 1 среден картоф размер (нарязан на кубчета)
- (По желание: половин чаша грах)
- олио
- 2 яйца
- чубрица, черен пипер, сол
- 1 лимон- сок
- 1 яйце - жълтък
Слагаме каймата в съд. Към нея прибавяме ситно нарязания (или настърган) лук, измитият ориз, чаена лъжичка чубрица, чаена лъжичка черен пипер, галета и 1 яйце. Омесваме добре каймата.
Вземаме със супена лъжица от каймата и правим топка, която овалваме в брашно. Наливаме в дълбока тенджера 1 л вода, щипка сол.
Като заври водата, добавяме морковите, картофите, граха (по желание). След това прибавяме топките с кайма и ориз. Варим около 15-20 минути на тих огън.
Преди да застроим ястието, прибавяме нарязаният магданоз.
Приготвяне на соса на ястието:
Изцеждаме лимона, смесваме сока с жълтъка от едно яйце и слагаме две супени лъжици вода. Разбиваме добре.
След това застройваме като вземем от соса с топките и слагаме внимателно по лъжица в лимонената смес. След като получим еднородна смес и затоплим добре, връщаме всичко обратно в тенджерата с топките. Бъркаме енергично.
Сервираме топло ястието и пожелание поръсваме с магданоз.
--------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор, All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар