Интересни и любопитни статии !

Отвори ме

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

0014: Ястие с кайма - 2 - ри вариант

Яхния топки с бял сос (българска кухня)


Продукти за ястието:
  1. 500 г кайма
  2. галета (да кажем, равностойно на 2 филии хляб)
  3. половин чаена чаша ориз
  4. брашно
  5. магданоз (половин китка)
  6. 1 глава кромид лук (настърган)
  7. 1 среден морков размер (нарязан на кубчета)
  8. 1 среден картоф размер (нарязан на кубчета)
  9. (По желание: половин чаша грах)
  10. олио
  11. 2 яйца
  12. чубрица, черен пипер, сол
Продукти за соса на ястието:
  1. 1 лимон- сок
  2. 1 яйце - жълтък
Начин на приготвяне на ястието:

Слагаме каймата в съд. Към нея прибавяме ситно нарязания (или настърган) лук, измитият ориз, чаена лъжичка чубрица, чаена лъжичка черен пипер, галета и 1 яйце. Омесваме добре каймата.

Вземаме със супена лъжица от каймата и правим топка, която овалваме в брашно. Наливаме в дълбока тенджера 1 л вода, щипка сол.

Като заври водата, добавяме морковите, картофите, граха (по желание). След това прибавяме топките с кайма и ориз. Варим около 15-20 минути на тих огън.

Преди да застроим ястието, прибавяме нарязаният магданоз.

Приготвяне на соса на ястието:

Изцеждаме лимона, смесваме сока с жълтъка от едно яйце и слагаме две супени лъжици вода. Разбиваме добре.

След това застройваме като вземем от соса с топките и слагаме внимателно по лъжица в лимонената смес. След като получим еднородна смес и затоплим добре, връщаме всичко обратно в тенджерата с топките. Бъркаме енергично.

Сервираме топло ястието и пожелание поръсваме с магданоз.

--------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор, All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар