Продукти за ястието:
- пресни лозови листа - 300 гр
- 1 чаена чаша ориз
- 1/2 чаена чаша растително масло
- 2-3 броя червени домати
- 1-2 глави кромид лук
- магданоз, черен пипер, сол на вкус
Измиваме лозовите листа и попарваме с вряла вода. В мазнината прибавяме последователно и задушаваме леко ситно нарязания лук, оризът и ситно нарязаните домати.
Посоляваме и заливаме с малк отопла вода и оставяме на тих огън, докато се поеме водата.
Сваляме от огъня и поръсваме с черен пипер, ситно нарязан магданоз и объркваме. От тази смес свиваме сарми в лозовите листа.
Подреждаме сармите в тенджера, на дъното на която се поставят няколко лозови листа, притискат се отгоре с плоска чиния и заливаме с топла вода.
Варим сармите на тих огън, докато останат почти на мазнина.
Поднасяме ястието с кисело мляко.
По традиция на днешния празник Петковден се сервират лозови сарми.
--------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор, All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар