Подготовка за приготвяне на ястието:
- Избираме агне с живо тегло около 25 кг.
- Колим внимателно, без да се окървавява месото.
- Изплакваме със студена вода. Оставяме да престои едно денонощие.
- Осоляваме и пожелание изцеждаме лимон, с който намазваме (от вътре и от вън).
- Агнешкият комплект (черен дроб, бял дроб, сърце,бъбреци) накисваме във вода едно денонощие.
- Варим агнешкия комплект със сол предварително 30 минути. След омекване на дреболиите изваждаме и нарязваме на малки кубчета.
- Прецеждаме бульона, в който са варени дреболиите.
- 1 кг ориз
- 1 връзка зелен лук
- агнешки комплект (черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци)
- черен пипер, сол
- по 1 връзка девесил, джоджен, магданоз
- 6 супени лъжици олио
- 40 г краве масло
В тиган сипваме 6 супени лъжици олио, 20 г краве масло. Сгорещяваме и сипваме нарязания наситно зелен лук, сол.
Като си промени цвета лука (до златисто), слагаме изчистения и предварително измит ориз. Пържим, до отделяне на зрънцата.
Прибавяме към ориза сварените и нарязани на кубчета дреболии, объркваме. Пържим около 2-3 минути.
Наливаме бульона от варенето на дреболиите съотношение 3:1 (на 1 чаша ориз, 3 чаши бульон)
Варим, докато получим еднородна смес и се сгъсти. Прибавяме черен пипер и нарязаните на ситно магданоз, джоджен, девесил и смъкваме от огъня. Оставяме да изстине.
Приготвяне на ястието -пълнене на агне:
В подходяща тава слагаме цялото агне. Разтваряме корема на агнето и пълним с охладената плънка. Зашиваме отвора със здрав конец.
Намазваме горната част на агнето с краве масло. Покриваме с фолио или предварително приготвено тесто (1 чаена чаша вода и брашно, колкото поеме).
Печем 2 часа в пещ, която опалваме предварително. Сервираме ястието, като слагаме от плънката и месото.
Това е традиционно българско ястие, което може да се използва за курбан на християнски празници.
--------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор, All rights reserved!
Няма коментари:
Публикуване на коментар