Интересни и любопитни статии !

Отвори ме

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

0013: Ястие с кайма - 1-ви вариант

Яхния топки с червен сос (българска кухня)


Продукти за ястието:
  1. 500 г кайма
  2. 1 голяма глава кромид лук
  3. 1/2 чаена чаша ориз
  4. 4 супени лъжици брашно
  5. 1 яйце
  6. 1 супена лъжица червен пипер
  7. 1 червен домат
  8. дафинов лист, черен пипер,бахар
  9. чубрица
  10. чесън - 3-4 скилидки
  11. брашно за овалване
Начин на приготвяне на ястието:

Слагаме каймата в съд. Към нея прибавяме ситно нарязания (или настърган) лук, измитият ориз, чаена лъжичка чубрица, чаена лъжичка черен пипер и яйцето. Омесваме добре каймата.

Вземаме със супена лъжица от каймата и правим топка, която овалваме в брашно. Наливаме в дълбока тенджера 1,5 л вода, щипка сол и заваряваме под ключ.

Към врящата вода прибавяме внимателно топките и намаляваме огъня да стане тих. Прибавяме дафиновият лист, 3-4 зърна бахар. Варим, докато омекнат топките.

В друг съд сгорещяваме олио, към него прибавяме 4 супени лъжици брашно. Пържим до златисто брашното и оттегляме от огъня, за да прибавим червеният пипер.

Заливаме с водата, в която вряха топките и слагаме самите топки. Варим на тих огън. Преди да смъкнем от огъня яхнията, прибавяме обелените и нарязаните на дребно домати и счуканите скилидки чесън.

Сервираме ястието с картофено пюре.
--------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор, All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар