Интересни и любопитни статии !

Отвори ме

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

0006: Ястие за Петковден

Ястие с ориз и лозови листа ( сарми)

Продукти за ястието:
  1. пресни лозови листа - 300 гр
  2. 1 чаена чаша ориз
  3. 1/2 чаена чаша растително масло
  4. 2-3 броя червени домати
  5. 1-2 глави кромид лук
  6. магданоз, черен пипер, сол на вкус
Приготвяне на ястието:

Измиваме лозовите листа и попарваме с вряла вода. В мазнината прибавяме последователно и задушаваме леко ситно нарязания лук, оризът и ситно нарязаните домати.

Посоляваме и заливаме с малк отопла вода и оставяме на тих огън, докато се поеме водата.

Сваляме от огъня и поръсваме с черен пипер, ситно нарязан магданоз и объркваме. От тази смес свиваме сарми в лозовите листа.

Подреждаме сармите в тенджера, на дъното на която се поставят няколко лозови листа, притискат се отгоре с плоска чиния и заливаме с топла вода.

Варим сармите на тих огън, докато останат почти на мазнина.

Поднасяме ястието с кисело мляко.

По традиция на днешния празник Петковден се сервират лозови сарми.
--------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор, All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар