Интересни и любопитни статии !

Отвори ме

петък, 26 ноември 2010 г.

0021: Пълнен шаран за Никулден

Пълнен шаран (българска кухня)


Продукти за ястието:
  1. 1 голям шаран - 2,5 кг
  2. 2 лимона
  3. сол на вкус
  4. 1 чаена чаша счукани орехи
  5. 5 големи глави лук
  6. черен пипер
  7. олио

Приготвяне на ястието:

Почистваме шарана, правим прорез и измиваме обилно с вода. Нарязваме единия лимон на колелца и слагаме по парченце на мястото на изчистените хриле, в корема изстискваме и отвън по повърхността на рибата.

Оставяме рибата да престои с лимона в хладилник 2 часа. Изпичаме орехите във фурна предварително и счукваме на едро. Нарязваме лукът на ситно.

Сгорещяваме олиото и прибавяме лукът. Пържим, докато добие златист цвят. Към него прибавяме счуканите орехи и продължаваме да пържим и бъркаме непрекъснато.

Сипваме 1/2 чаена чаша вода. Овкусяваме със сол и черен пипер. Варим, докато получим еднородна смес.

Смъкваме от огъня и оставяме да се охлади. Вземаме рибата и отново измиваме обилно с вода. Нарязваме вторият лимон и изстискваме отвътре и отвън, посоляваме.

Пълним със сместа. Зашиваме със здрав конец рибата (по възможност червен) и поставяме в намазана с олио тава за печене. Отгоре поръсваме със счукани орехи или слагаме от сместа.

Наливаме 1/2 чаена чашка вода. Печем до зачервяване на рибата (без обръщане). Прехвърляме внимателно в рибно блюдо и украсяваме с лимон и печени орехи ястието.
бутон за споделяне
--------------------------------------------------
© 2010,Руминела - автор, All rights reserved!

Няма коментари:

Публикуване на коментар